Site Overlay

Dat relaxte vakantiegevoel vasthouden, doe je zo

Ben je helemaal ontspannen op vakantie? Dan heb je misschien bedacht dat je thuis ook relaxter wilt zijn. Maar eenmaal thuis zit je binnen no-time weer in je oude ritme met de vaste patronen. Deze tips helpen je om het fijne vakantiegevoel langer vast te houden. Ook al ben je alweer keihard voor de baas aan de slag.

1 Leef zoals je op vakantie ook leeft

Op vakantie gelden andere regels. Je ligt dan waarschijnlijk later in bed en je komt er ook later uit. Elke dag een duik in het zwembad. En in één adem lees je een boek uit. Ben je klaar met lezen? Dan geniet je van elke ontdekking in een onbekende omgeving.

Waarom doen we dit thuis ook niet? Nee, niet elke dag. Maar gewoon af en toe. We laten het vaak niet toe. Ik hoor geregeld: ‘thuis kan ik me niet ontspannen’. Dat is best een groot probleem, als je er bij stil staat.
Waarom doe je niet alsof je even op vakantie bent. Al duurt het maar een uurtje. Even een duik in een zwembad? Een boek lezen, in plaats van Facebooken? Hoor je op het journaal over een plaatsnaam waar je nooit van hebt gehoord? Pak de auto en ga er een avondje naar toe.

2 Zet je tentje op

Vanmiddag heb ik in de tuin een tentje opgezet. We dronken er limonade, aten er pinda’s. Ik deed een dutje op het gras en mijn kinderen wilden er vannacht eigenlijk wel slapen. Dat durfden ze uiteindelijk niet en nu liggen ze heerlijk in hun eigen bedjes. Maar toch: we hebben wel even dat vakantiegevoel gehad. Zo lekker!

3 Doe een kettinkje om

Als ik op vakantie ben neem ik altijd een armbandje mee. Of een kettinkje. Van die prutdingetjes. Die koop ik aan het begin van de vakantie en houd ik net zo lang om, tot ze er vanzelf af vallen. Tegen die tijd ben ik alweer weken in Nederland. Toch: dat kettinkje houdt me een beetje met mijn hoofd op dat mooie, zonnige eiland.

Vakantiegevoel vasthouden? Draag slippers!

Die armbandjes en kettinkjes gaan stuk. De laatste keer heb ik wat grotere dingen gekocht. Een spiegeltje bijvoorbeeld. Gemaakt van drijfhout. Elke ochtend check ik mezelf in het vakantiespiegeltje. Wat ik ook doe: zo vaak mogelijk op slippers lopen die ik op Ibiza heb gekocht. Doe ik op vakantie ook. In de auto heb ik sokken en schoenen voor het geval het nodig is. Maar de rest van de tijd: slippers!

4 Gebruik je oren

Op vakantie luister ik altijd naar één bepaalde zender. Die kies ik zorgvuldig uit. Eenmaal thuis zoek ik de livestream van het radiostation op… en zo ben ik met mijn gedachten weer op het eiland.
Wat ook helpt! Natuurgeluiden. Check mijn eigen internetstation: Sounds4Relaxing bijvoorbeeld. Heel veel zeegeluiden van Ibiza heb ik meegenomen en zijn daar te beluisteren.


Je merkt het: vakantiegevoel vasthouden zit ‘m in kleine dingen. Veel mensen geloven in de voorpret van een vakantie. Als je ‘m geboekt hebt, dan begint de vakantie eigenlijk al. Ik ben meer van de napret. Vakantiegevoel vasthouden is misschien wel moeilijker, maar wel veel leuker.

Lukt het allemaal toch niet en krijg je op kantoor je hoofd toch niet op het strand? Maak er dan een spelletje van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *