Site Overlay

8 kleine veranderingen die je extra vrije tijd geven

We hebben hier in de westerse wereld bijna overal genoeg van. Behalve van tijd. Dus geven we je vandaag 8 kleine veranderingen in je leven, die je zeeën van tijd besparen.

Weet je wanneer ik me het meest rijk voel? Niet perse wanneer ik mijn spaarrekening bekijk. Nee, vooral wanneer ik merk dat ik meer tijd heb dan andere mensen.

Laatst bijvoorbeeld haalde ik mijn kinderen op van school. Ze wilden graag nog spelen in de gang. Daar stond een speelhuisje. Ze vonden er ook een pop, die uitgebreid in bad werd gedaan, waar voor werd gezongen, ze werd gevoerd, omgekleed en liefdevol in bed gestopt. Na een uur zaten we nog steeds met zijn drieën in de gang. Ik moest wel zachtjes doen, want de baby sliep. Logisch! De juf van mijn jongste zoontje kwam langslopen. Ze lachte omdat we nog niet naar huis waren en vroeg of ik geen andere dingen te doen had. Schoonmaken, ofzo. Werken. Dat soort dingen. Ik haalde mijn schouders op en zei: ‘Eigenlijk niet.’ Zij concludeerde op haar beurt dat dat maar luxe was. En dat is het ook.

Door andermans ogen

Door de ogen van de juf zag ik dat weer even heel helder. Dat niet geld, een mooi huis of auto echt waardevol is. Maar dat genoeg tijd hebben om daar te zitten, meer waard was dan dat allemaal bij elkaar. Zonder een hoofd vol met to do-lijstjes. Zonder me opgejaagd of gestressd te voelen. Op weg naar huis, pakte mijn oudste zoontje mijn hand even vast. ‘Ik vond het echt gezellig net,’ fluisterde hij zachtjes. Ik aaide zijn wang en raakte echt een beetje ontroerd. Hij had ook al helemaal door hoe bijzonder het is dat dit kan. En dat we niet mee hoeven te rennen in de ratrace die het leven soms is.

8 gouden tips

Okay, leuk verhaal. Maar hoe krijg jij nou ook meer vrije tijd in je leven? Daarvoor hoef je echt niet je hele leven om te gooien. Begin gewoon eens met deze 8 dingen te schrappen of om te buigen in je leven. Dat levert je zo een paar uur per week extra vrije tijd op. Om met je kinderen te spelen, naar buiten de staren in alle rust of juist om die hobby op te pakken waar je nu maar geen tijd voor lijkt te hebben.

1. Stop met strijken
Hier stopten wij thuis al jaren geleden mee. Het scheelt me zeker 1,5 uur per week. De truc is om je garderobe hierop aan te passen. Steeds meer winkels hebben bijvoorbeeld Easy Iron overhemden. Die hang je net uit en zijn dan keurig kreukloos, zonder dat er een strijkijzer aan te pas komt. Ze zijn er voor mannen en vrouwen. Verder kopen wij niets wat gestreken moet worden. 

2. Ga vaker thuiswerken
Hoeveel tijd breng jij door in je auto of in het openbaar vervoer? Het vervoer naar je werk. In Nederland zijn vrouwen gemiddeld 45 minuten per werkdag onderweg. Mannen 54 minuten. Als je nu één dag per week (meer) thuis zou kunnen werken, scheelt dat je dus iedere maand tussen de 3 en bijna 4 uur per maand. Hoe je alleen je baas even lief voor aan te kijken…

3. Kook efficiënt
Koken kan zoveel efficiënter. Ga je iedere dag uit je werk nog langs de supermarkt? Bedenk je dan pas wat je wilt eten. En loop je daardoor waarschijnlijk onnodig lang te dwalen door de paden van de winkel? Zonde! Ga er in het weekend of op je vrije dag even voor zitten en maak een weekplanning. Plan voor 6 dagen avondeten in. Dan heb je één dag vrij voor een impulsieve craving of een pizzeria om de hoek. Je kunt je eten ook alvast voorbereiden. De groente vast snijden, aardappels klaarzetten, enzovoorts. Dat noem je meal preppen en is helemaal hip. Dit boek legt je precies uit hoe je dat handig doet en hoe je daar maximaal tijd mee bespaart.

4. Verwijder Facebook
Ja, niet heel handig dat wij dit tegen je zeggen. Maar de app van Facebook of Instagram van je telefoon verwijderen, gaat je echt veel extra vrije tijd opleveren. Tenzij je die vrije tijd nu eenmaal heel graag vult met het checken van tijdlijnen. Baal je daar eigenlijk van? Zou je liever naar buiten gaan of vaker sporten? Dan is dit echt een gouden tip. Nu doen en genieten van je extra vrije minuten.. En in veel gevallen: uren.

5. Automatiseer
Niet deze tip overslaan omdat je denkt dat het te ingewikkeld is. Automatiseren is echt niet alleen nog maar voor ICT’ers. Je kunt bijvoorbeeld in je telefoon instellen dat de fotoś  die je maakt, automatisch worden gebackupt (is dat een woord?) op je computer. Scheelt veel werk. Je kunt automatische incasso’s instellen voor rekeningen die iedere maand komen. Bijvoorbeeld gas, water, licht en je telefoonrekening.

6. Stop met het opvouwen van je was
Waarom moet je perse je was opvouwen? Waarom niet gewoon alles aan hangertjes? Scheelt een hoop vouw-werk en je hebt veel beter inzicht in wat je in je kast hebt hangen. Past het niet? Dan zijn er twee oplossingen: een grotere kast of eens wat weg doen. Dat laatste lijkt ons de beste oplossing. Minder spullen betekent automatisch minder werk. Als je het niet hebt, hoef je het ook niet schoon te maken, op te ruimen, enzovoorts.

7. Alleen maar zwarte sokken
Hoeveel tijd besteed je wel niet aan het bij elkaar zoeken van matching sokken? Stom erbij. Wij hebben alle gekleurde sokken weggedaan en dragen nu alleen nog zwarte sokken. Allemaal dezelfde. Dat scheelt een hoop zoektijd.

8. Maak af wat bijna af is
Kies iedere week een moment waarop je alles afmaakt dat bijna af is. Die e-mail in concepten, het schoonmaken van de badkamer wanneer alleen nog de douchecel hoeft of het boodschappenlijstje maken waar je niet genoeg tijd voor had. Zo kun je in een mum van tijd superveel taken van je lijstje schrappen. En dat geeft rust, ruimte en tijd!

Moet je toch keihard aan de bak? Maak er dan een spelletje van en zorg voor voldoende vrijheid.

Toch nog het gevoel dat de tijd je door de vingers glipt?

Hou eens een paar dagen achter elkaar bij wat je allemaal doet. Per activiteit. Waar verlies je je vrije tijd? Zit je eigenlijk veel langer voor de tv dan je dacht? Of op je telefoon? Blijkbaar geeft dat je niet de ontspanning die je zocht. Minder en gun jezelf echte rust. Een wandeling buiten, op de bank hangen en muziek luisteren. Dat zijn de dingen waar je wel écht van oplaadt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *