Site Overlay

Ik deed het: na twee weken ontslag nemen

Soms moet je ongebruikelijke keuzes maken om gelukkig te worden. Zo nam ik na twee weken al ontslag. Veel mensen verklaarden me voor gek, maar ook zoveel mensen begrepen me wel. En wat ben ik blij met mijn keuze. Ik hoef niet meer te rennen.

Onlangs kreeg ik een vaste baan aangeboden. Mijn droom kwam uit. Dat dacht ik, tenminste. Ik zou een prima salaris ontvangen, inclusief pensioen en tweehonderdzoveel vakantieuren per jaar. Na de korte salarisonderhandeling vierde ik het mooie nieuws met een etentje met het gezin. Papa zou een andere man worden. Niet langer die onrust van het leven als zzp’er. Rust, reinheid en regelmaat zouden de norm worden. Hoera.

Nou, papa werd inderdaad een andere man. Gesloopt en diep ongelukkig hing ik na de eerste werkweek op de bank. Kapot was ik. Ik had me in tijden niet zo slecht gevoeld. Ik was moe en ongeïnspireerd omdat ik me iedere dag onder dezelfde mensen in dezelfde ruimte bevond. Het pasta niet bij me. “Geniet van het weekend” riep iemand tegen me toen ik de tweede vrijdag had volgemaakt. “Ik geniet liever van elke dag”, riep ik hem na toen ik de trap naar beneden nam.

Toen ik in de auto zat, tikte ik in Google “definitie proeftijd”. Dit is wat eruit kwam…
De proeftijd geeft jou en je werknemer de mogelijkheid om aan elkaar te wennen.
Dat wist ik ook wel. Maar het feit dat ik dit al opzoek, zei me genoeg. Eenmaal thuis tikte ik mijn ontslagbrief en stuurde het op.

“Ik zet de joker in, ik gebruik mijn proeftijd om te constateren dat dit niet zo bij me past”

En dus zat ik die maandag erop bij de afdeling Personeel en organisatie. Ik zat erbij als een brutaal ventje dat door de leraar eruit was gestuurd en nu bij de directeur op kantoor moest komen. Enigszins ongemakkelijk vroeg ik aan de personeelsfunctionaris of ze ooit wel eens zoiets had meegemaakt in haar carrière. Haar antwoord was nee, maar gelukkig begreep ze het wel.

En dat viel me nog het meeste op. Heel veel mensen begrepen het wel. Sommige noemde het zelfs ‘stoer’ of ‘dapper’. Alsof ze het zelf ook wel wilden en niet durven. “Je geeft toch je zekerheden op”, riep een collega. Wat mij betreft is de enige zekerheid in het leven dat we uiteindelijk doodgaan. Een vaste baan is ook geen echte zekerheid. Financieel hebben we het allemaal wel op orde. Wil je daar meer over weten? Lees dat de blog van mijn vrouw: PorteRenee.nl. Bijvoorbeeld dit stuk over Fuck-You-Money.

Nu ben ik nog 1 dag in dienst. Ik heb mijn proeftijd netjes afgemaakt. Ik heb een maand pensioen opgebouwd. En daar blijft het bij.

Zit je nog in je proeftijd en kies toch voor vrijheid? Gebruik dan deze brief!

Beste [naam baas invullen],

Na __ dagen zet ik de joker in. De proeftijd is er om aan elkaar te wennen. Dat is me niet gelukt. Ik had het langer kunnen proberen, maar daarmee zou ik oneerlijk zijn tegenover mezelf en tegenover de organisatie. De proeftijd loopt tot [datum invullen. Ik zal die netjes volmaken. 

Ik dank u zeer voor de kans die u me heeft geboden. 

Vriendelijke groet,

[naam invullen]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *