Site Overlay

Zo leer je aardig nee zeggen

Nee zeggen verrijkt je leven. Omdat het meer ruimte geeft aan wat jij zelf met je leven wilt. Maar hoe je dat aardig? Deze tips helpen mij.

Een vriendin vroeg onlangs of ik een website voor haar wilde maken. Eigenlijk had ik er geen zin in en daarom ook geen tijd voor, maar toch zei ik ‘ja hoor, natuurlijk wil ik dat’. Waarom zei ik dat nou toch? En ook met die woorden er achter aan: ‘Natuurlijk wil ik dat’. De tekst had moeten zijn: ‘Natuurlijk wil ik dat niet’. Maar dat klinkt ook meteen zo onaardig. Daar zit volgens mij dan ook het grote probleem: ik wil aardig gevonden worden.
Toen de vriendin vertrokken was, kreeg ik een wijze les van mijn vrouw:

‘Zeg dan gewoon aardig nee’.

Ze heeft gelijk en ze kan het goed en leerde het ook mee. Aardig ‘nee’ zeggen is het makkelijkst wanneer je een vraag in digitale vorm krijgt. Bijvoorbeeld per mail of sms of Whatsapp. Ik heb er zelfs een standaard tekstje voor gemaakt die je gerust mag copy-pasten:

Wat leuk dat je aan me denkt en mij deze vraag stelt. Ik moet eerlijk zijn en heb mezelf andere doelen gesteld. Daarom kan ik je nu helaas niet helpen.

Dat helaas, is helemaal niet helaas, maar het komt wel super sympathiek over. En ik vind wel dat je sympathiek moet zijn, want een vraagsteller stelt zich vaak ook kwetsbaar op. Vaak, want sommige mensen zijn ook wel olympisch kampioen overvragen.

10 seconden en dan nee zeggen?

Waar normaal gesproken het standaard antwoord vaak ‘ja’ is, moet je eigenlijk van ‘nee’ je standaard antwoord maken. Het risico is dat je al toegestemd hebt, voordat je er bewust over na hebt gedacht. Om dat te voorkomen moet je jezelf de 10 seconden regel aanleren. Na 10 seconden weet je dondersgoed wat – eerlijk – je antwoord zou moeten zijn.

In die 10 seconden kan je jezelf andere vragen stellen:
– Is het leuk?
– Helpt het me verder?
– Wie vraagt dit eigenlijk?

Bepaal ook van te voren waar je altijd ‘nee’ op zegt. Zoals loterijverkopers bijvoorbeeld. Of kies elk jaar een paar goede doelen uit en zeg tegen de rest ‘nee’.

Natuurlijk heb ik die website voor die vriendin gemaakt. Ik had ‘ja’ gezegd en dan is er geen weg terug. Mijn vrouw vroeg me achteraf: ‘Weet je wel voor hoeveel mensen je al zoiets hebt gedaan?’ En eigenlijk is dat best een leuk lijstje om te maken. Dan voel je je bij de volgende keer ‘nee’ verkopen, toch minder schuldig.

2 thoughts on “Zo leer je aardig nee zeggen

  1. Ik herken dit. Nu denk ik van te voren iets langer over mijn antwoord. “Team uitje na het werk?” “Helaas komt mij dat niet uit”
    Ipv ja, en dan denken hoe ga ik dit allemaal regelen met de opvang van de hond, sporten, slapen… en weer om 0545 opstaan de volgende dag.
    Ideaal. Gewoon, rustig nee zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *