Site Overlay

Hypotheekvrij: wat zou jij dan doen?

Als je geen woonlasten meer had, wat zou je dan doen? Pas als de rekeningen die je klem houden verdwijnen, komt wat je écht wilt boven. Dat ontdekte ik toen we opeens (even) hypotheekvrij waren.

Een paar maanden geleden verkochten wij ons huis. Met een beetje winst ook nog. Wat een feest. Het maakte wat in mijn los. Nu onze grootste financiële verplichting, wat de hypotheek voor de meeste mensen toch is, wegviel, kon er opeens zoveel. We waren even hypotheekvrij. Ik fantaseerde over verhuizen naar Ibiza. Waarom niet? Mijn vrouw kan locatieonafhankelijk werken en ik zou wel weer wat verzinnen om wat euro’s te verdienen. En onze kinderen zijn klein en zouden genieten van zon en zee. Of misschien Antwerpen? Of een Tiny house en helemaal zelfvoorzienend leven.

Mijn vrouw schreef over mijn onrust een stuk op haar blog PorteRenee.nl

Het zette me aan het denken: waarom kwamen bepaalde dromen pas boven, nu er financieel ruimte voor was? Terwijl we toch altijd die keuze kunnen maken. Je huis verkopen en voor een ander leven kiezen. We vinden dat spannend. Ik ook, hoor. Toch zijn wij al vaak verhuisd en nooit ben ik ergens ongelukkig geweest. Mijn geluk zit toch meer in mezelf en mijn gezin dan in het huis of het dorp of de stad waar ik woon. Ik droomde over andere plekken om te wonen. Maar ik kan me ook voorstellen dat sommige mensen dromen van ander werk, dat misschien minder betaalt maar wel dubbel zo gelukkig maakt. Of andere veranderingen die geen vooruitgang in euro’s betekent.

Misschien is het een goede vraag om jezelf eens te stellen: wat zou jij doen als je hypotheekvrij was? Waar zou je naartoe gaan? Wat zou je willen doen? Wat zou je niet meer willen doen? Het mooiste is eigenlijk wanneer je niets kunt verzinnen. Dat er niets is wat je eigenlijk wilt maar nu niet kan, om financiële redenen. Dan ben je een tevreden mens. Al vraag ik me af of ik ooit zo rustig zal worden.

Wij hebben inmiddels een nieuw huis gekocht. Een heel leuk jaren ’30 woning in de Randstad. We hebben dus toch gekozen voor Nederland. Dromen is fijn, maar soms passen je eigen dromen niet perse bij je. Ibiza vinden we te klein om fulltime te wonen. Antwerpen is wel heel stads. En een moestuin met composttoilet is toch eigenlijk niks voor mij. Maar blijven voelen wat dromen zijn. Ook al zijn ze – nu – financieel nog niet haalbaar is wel goed. Het zegt iets over wat je mist in je leven en wat je dus toe zou kunnen voegen. Wij gaan sindsdien net wat vaker naar het strand.

Gerhard Horman heeft een tien stappenplan geschreven om hypotheekvrij te worden. Dit boek was voor ons een grote inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *