Site Overlay

De oplossing voor de tropenjaren: een tussenpensioen

De jaren waarin je kleine kinderen hebt, zijn ook de jaren waarin je carrière zou moeten maken. Druk dus! En eigenlijk best gek. Er is nu een oplossing: een tussenpensioen

Wij hebben twee kleine kinderen. De oudste zit sinds een jaar op school. Dus de drukte is, wat dat betreft, is al wat minder. Maar twee jaar geleden hadden we dus een baby en een peuter. Man o man, wat een gekkenhuis was dat. Het was niet alleen druk met de kinderen, maar we waren ook begin 30 en dus werd er van ons verwacht dat we carrière zouden maken. Niemand sprak dat zo uit. Maar dat zijn toch de jaren waarin het moet gebeuren. 

Het is eigenlijk raar. Dat alle verplichtingen zich zo concentreren in die paar jaar van je leven. Logischer zou het zijn om in de jaren dat je kleine kinderen hebt, op andere fronten een stapje terug te doen. Niet dat ik perse pro thuisblijfouders ben, ofzo. Ik ben vooral antistress. En ik weet uit ervaring dat het met gebroken nachten en dikke wallen onder je ogen, gewoon niet zo lekker presteren is in die carriere van je. Niet zo gek dat veel jonge ouders tegen een burn-out aanlopen. Of compleet oververmoeid thuis komen te zitten?

Er is een nieuw trend ontstaan en die heet tussenpensioen, of zoals wij het liever noemen: pauzepensioen. Gewoon omdat dat leuker klinkt. Het betekent dat je ergens middenin je carrière en werklooptijd, een stukje pensioen opneemt. Dat kan in de meeste gevallen niet van het pensioen dat je op de ouderwetse manier bij elkaar hebt gespaard. Je kunt bij de meeste pensioenfondsen niet aankloppen om even wat op te nemen. Misschien ook niet zo handig als je na je 70e er nog een beetje warmpjes bij wil zitten.

4 stappen naar een tussenpensioen

Je zult dat tussenpensioen of pauzepensioen zelf bij elkaar moeten sparen. Of moeten regelen. Hoe? Dat is simpel:

Stap 1:
Zet je vaste lasten op een rij (schrap waar mogelijk of verlaag) en begroot alle andere uitgaven. Check vooral ook wat je de afgelopen drie maanden hebt uitgegeven, om zo een representatief beeld te krijgen van je spending.

Stap 2:
Bepaal hoe lang je er tussenuit wilt. Een jaar? Een paar maanden? Of kies je voor tijdelijk minder werken? Dat kan natuurlijk ook.

Stap 3:
Reken nu uit hoeveel geld je nodig hebt. Simpele rekensom:
Kosten per maand x het aantal maanden dat je er tussenuit wilt.

Bij een parttime tussenpensioen neem je de inkomsten die je misloopt e vermenigvuldig dat met de periode waarin je pauze neemt.

Stap 4:
Sparen maar! Het lijkt misschien een onmogelijk doel, maar als je echt wilt kan er meer dan je denkt. Zo spaarden mijn vrouw en ik ooit samen 100.000 euro. Zij schreef er een stuk over op haar website over personal finance. Je vindt er ook allerlei spaartips. Ga dat checken.

Wat doen jullie om een betere balans te vinden in de tropenjaren? Lijkt een tussenpensioen je wat? Reageer hieronder! Wil je nog meer weten? Check dan dit boek van Sjaak Zonneveld.

2 thoughts on “De oplossing voor de tropenjaren: een tussenpensioen

  1. ik ben gescheiden en heb 2 kinderen. Ik ben een paar uur minder gaan werken om bij mijn kinderen te kunnen zijn, ze zelf naar school te kunnen brengen en weer op te halen. Op de dagen dat ze bij hun vader zijn, werk ik. Via de toeslagen krijg ik extra geld als alleenstaande moeder, dus komen we niks te kort. Het is een fantastische balans voor nu, ik kan van mijn kinderen genieten én ik kan sparen. Maar ik ben wel aan het nadenken wat ik nog moet aanpakken voor de kinderen 18 worden en ik in dat geval nog alleen zou zijn. Dus ik heb nog 10jaar om te zorgen dat ik tegen die tijd ook een goede balans heb tussen werk en privé.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *