Site Overlay

Zo bepaal je je eigen lot (zeg de loterij maar op!)

De loterij winnen. Wie wil die nou niet? Ik! Ik geloof dat het leven leuker is wanneer je de loterij niet wint. Maar je eigen lot bepaalt.

Uit onderzoek blijkt dat vooral mensen met weinig inkomen en een lage sociale status veel aan loterijloten besteden.

FD – juni 2019

Ze doen het slim, die jongens die in de winkelstraat de Staatsloterij aan de man proberen te brengen. Ze proberen je er meteen lekker voor te maken, met vragen als : ‘Waar zou u 1 miljoen aan uitgeven?’ Je denkt natuurlijk meteen aan alle vrijheid die je zult hebben als je dat geld op je bankrekening gestort krijgt. Voor je het weet, teken je een contract en speel je elke maand automatisch mee.

Ik heb ooit eens gelezen dat de kans op de hoofdprijs extreem minimaal is. En dat de loterijen vooral dromen verkopen. Even droom je jezelf rijk. Om vervolgens na de trekking er maar weer keihard achter te komen dat (een groot zanger zong het in de jaren ’90 al) de meeste dromen bedrog zijn.

De vraag van de verkoper op straat is eigenlijk geen slechte vraag. Het lijkt me heel goed om na te denken over een leven dat je graag wilt lijden. Maar dan moet de volgende vraag niet zijn: ‘Wilt u kans maken op 10 miljoen?’. De vraag moet zijn: ‘Waarom heeft u dat leven dan nu nog niet?’ ‘Wat kun je doen om meer dat leven te creëren?’ Ook zonder miljoenen kun je meer leven zoals je werkelijk wilt.

Kijk, geld maakt helpt echt wel bij je geluk. Maar miljoenen? Welnee.

Wie meer verdient dan 4500 euro per maand wordt niet gelukkiger.
De meeste mensen zijn het gelukkigst met geld als ze tussen de 4000 – 4500 euro verdienen.

Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit Gent

Goed, als geld dan niet gelukkig maakt. Wat dan wel?

Misschien helpt het om anders tegen rijkdom te kijken. Ik moet altijd denken aan een eeuwenoud huis met paardenstal. De voorkant van het huis zag er prachtig uit, de achterkant niet zo. De paardenstal. Die was het mooist. Waarom nou toch? Omdat de eigenaar, die binnen zit, er op uit kijkt. Je hoeft er niet in te wonen om ervan te genieten. Die paardenstal hoeft niet eens van jou te zijn, eigenlijk.

Dus droom ik niet (meer) van een groot huis. Als ik het geld had, zou ik het niet eens willen hebben. Je moet al die gouden wc’s gewoon poetsen, hoor. Nee, ik zou er niet gelukkiger van worden. Sterker nog: ons vorig huis was 158 vierkante meter. Ik vond dat veel te groot. Ik kwam na een maand eens op zolder en dacht: ‘dat is nou toch ook zonde van het geld. We betalen er wel iedere maand hypotheek voor ‘. We zijn dit jaar daarom kleiner gaan wonen. We hebben hier nauwelijks opbergruimte. Veel spullen weggegeven, verkocht en weggegooid. En ik durf te stellen: ik ben gelukkiger dan ooit. Hoe vaak hoor je niet dat studententijd de mooiste tijd van het leven is? Ik weet het niet, ik heb nooit gestudeerd. Maar ik geloof niet dat die mensen toen in grote luxe villa’s woonden.

Statistisch gezien is het een wonder, maar ik ken mensen die hebben de loterij ooit gewonnen. Maar dat mocht niemand weten. Veel te bang waren ze. Misschien bang om het kwijt te raken, maar vooral bang voor hoe anderen daarmee om zouden gaan. Zij hebben, heel verstandig lijkt me, een huis in het buitenland laten bouwen. Veilig ver weg. Elk jaar moeten ze er heen, want ze hebben het nu toch. Het hang de man inmiddels aardig de keel uit. Maar hij moet, al dan niet vanwege het onderhoud.

Lees ook dit stuk in NRC: Ineens rijk, en daar zijn de aasgieren

De loterij winnen is er voor mij niet bij, want ik doe niet mee. Maar stel: ik win ‘m, dan zou ik in hetzelfde huis blijven wonen en hetzelfde werk blijven doen, op dezelfde spelende manier als ik nu doe. Ik heb makkelijk praten. Dat weet ik, want ik heb mijn lot niet laten bepalen. Ik bepaal het zelf. En dat kun jij ook, bijvoorbeeld door van je inkomen meer te sparen en dat geld te gebruiken om je dromen waar te maken. Door nu eens écht na te denken over wat je wilt in het leven, los van alle mogelijke beperkingen. En daarvoor te gaan. Ondanks alle redenen dat het niet zou kunnen en ondanks alle meningen van anderen. Neem je lot liever in eigen handen, dan het in handen van de loterij te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *