Site Overlay

5 tips voor meer vrijheid op het werk

Van de werknemers wereldwijd werkt 50% minstens de helft van de week vanaf een andere locatie.

Onderzoek van International Workplace Group  onder werknemers van 15000 bedrijven in 80 landen naar vrijheid op het werk.

Eigenlijk was ik jarenlang stiekem stinkend jaloers (op positieve manier wel) op mijn vrouw Renée. Terwijl ik zat te zwoegen en te zweten op een warme redactie, belde zij op om te vragen hoe het ging. Ik zei: ‘warm’, zij zei: “Hier in het park waait een fijn verkoelend windje.’. Ze had een kleedje gepakt en was lekker in het gras gaan zitten. Niet om te luieren, maar om te werken. En daar kwam mijn jaloezie de hoek om kijken. Mijn vrouw kan namelijk overal werken. Ze heeft een laptop. En als het moet wifi via haar telefoon. Lokatieonafhankelijk!

We hebben een tijdje op Curaçao gewoond. Een droom die uitkwam. Voor het eerst kon ik mijn werk op een andere plek uitvoeren dan in Nederland. Het werd een radiostudio aan het stand op een paar meter van de zee. Bij DolfijnFM maakte ik elke ochtend KukeleKooij. Maar nog steeds: ik moest er wel elke ochtend voor naar die radiostudio toe. Zo vrij zijn als mijn vrouw. Dat wilde ik ook!

In Nederland ziet 73% van de werknemers locatieonafhankelijk werken als de nieuwe standaard.

IWG

We wonen nu alweer een paar jaar in Nederland. Mijn vrouw zou zo weer kunnen emigreren. Als ze vanochtend op Schiphol een vliegtuig neemt, gooit ze vanmiddag haar laptop open op een mooi strand om ‘tikketikketik’ weer verder te werken aan een nog mooier verhaal. Maar ze blijft hier, ‘anders moet ik jou missen’. Als dat geen liefde is.

Locatieonafhankelijk is geweldig, maar gewoon niet voor iedereen haalbaar. Geen probleem. Met deze 5 tips ervaar je toch meer vrijheid, zonder dat je meteen met je laptop naar de andere kant van de wereld hoeft te vertrekken.

5 tips voor meer vrijheid op je werk

  1. Zorg voor een laptop. Als het mooi weer, waarom ga je dan niet op het bankje voor het kantoor zitten?
  2. Lunch eens met mensen van een totaal andere afdeling. Die gasten van marcom zijn echt niet zo suf als ze eruit zien.
  3. Bedenk een geniaal plan. Verpletter je baas. Stel voor dat jij dat project zelf gaat doen. Dan ben je even baas van je eigen tokootje.
  4. Op vakantie luister ik altijd naar één lokale zender. Die zoek ik thuis online op. Zo neem ik dat vakantiegevoel mee naar mijn huis en ook naar mijn werk. Oordopjes in en luisteren maar. Ik luister nu naar Playasol.
  5. Begin eerder dan de rest. Ik kreeg ooit eens een workshop van iemand die om 05.00 al op kantoor was. Hij had alle ruimte voor zichzelf. Tegen de tijd dat iedereen op kantoor kwam, was hij klaar met zijn opdrachten. Hij had tijd over om andere collega’s te helpen. Hij grapte dat je daar super populair van wordt. En hij kon daarom ook uren eerder naar huis en vermeed op die manier fileleed.

Ben jij eraan toe om uit de ratrace te stappen? Doe de test

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *