En jullie zijn?

Wij zijn alwetend. Wij zijn ervaringsdeskundigen en expert. Nee, just kidding. Wij zijn gewoon twee mensen die een manier van leven hebben ontdekt, waarvan we denken dat veel andere mensen er baat bij zouden hebben.

Voor ons begon het allemaal 4 jaar geleden ongeveer. We kenden elkaar net en ik zat in mijn maag met een koopappartement dat ik met mijn ex had gekocht. Het moest verkocht en het leverde me uiteindelijk een restschuld op van ongeveer (ik heb het exacte bedrag verdrongen) 35.000 euro. Met mijn spaargeld en al het extra dat er binnenkwam, wist ik het uiteindelijk af te lossen. Toen was er bij mijn een knop om. Een spaarknop. Kasper en ik maakten een bestandje in Google Docs (gebruik je dat nog niet? Meteen doen!) en begonnen te sparen voor een ton. Immens bedrag natuurlijk, maar toen we ons echt toewijden, ging het als een speer. We gaven vanzelf minder makkelijk geld uit en vroegen ons steeds af: worden we van deze aankoop echt gelukkiger? Nu, zo’n 5 jaar later, hebben we net een huis gekocht. Niet een van drie ton, zoals we jaren geleden van plan waren, maar een van nog geen 150.000 euro, waarvan we een groot deel zelf betaalden. Maandlasten: 340 euro, en dan krijgen we ook nog 20!! euro terug hypotheekrenteaftrek. We hopen het huis binnen een paar jaar afgelost te hebben en helemaal gratis te wonen.

Sinds we begonnen met sparen is er nog meer veranderd dan alleen het saldo op onze spaarrekeningen. Er kwam een nieuw bewustzijn. Dat spullen maar spullen zijn. Dat verre reizen ons geluk ook niet bepaalden. En dat we, na de geboorte van onze zoon Cooper (2013) vooral ook veel bij hem wilden zijn. Inmiddels werken we allebei nog voor ongeveer 60%, zijn we veel meer thuis en hebben we vooral veel meer tijd. Om ons heen rent iedereen zich rot, vooral mensen met jonge kinderen. Als wij spontaan vragen: kom je barbecuen, blijkt iedereen de agenda al weken geleden dicht getimmerd te hebben. Wij gooien nog maar een hamburgertje op de barbecue en drinken een koud, wit wijntje. Een leven met minder wensen,  blijkt een leven met meer rust. Ik lach nu maar om mensen die, als ik vraag hoe het is, antwoorden: ‘Druk, druk, druk.’ Alsof het een statussymbool is. In het begin durfde ik het bijna niet te zeggen, maar ik antwoord tegenwoordig op die vraag ‘lekker rustig.’

Op deze website willen we jou, als je ook droomt van meer rust en minder stress in je leven, meenemen langs de ontdekkingen die wij ook hebben gedaan. Maar voor we zover zijn… Laten we eerst maar eens beginnen met alle redenen om hier niet aan mee te doen, van tafel te vegen. Want die rennen nu door je hoofd, ik weet het. In volgorde van meest voorkomend.

1.Wij verdienen niet genoeg

In de meeste gevallen: bullshit! Het gaat in de meeste gevallen niet om hoeveel er binnenkomt, maar om hoeveel eruit gaat. Ik lees altijd met plezier de rubrieken in tijdschriften en kranten over de uitgavepatronen van mensen. Laatst zag ik mensen die 1900 euro hypotheekkosten hadden op een inkomen van 3900 euro. Wat als zij hun huis zouden verkopen en minder duur zouden gaan wonen? Dan zouden ze opeens rijk zijn. Sparen heeft te maken met balans tussen wat erin en eruit gaat, that’s it.

2..Het hoort er gewoon bij, stress.

Niet dus! Dat voortdurende gevoel van: ik loop op mijn tenen, hoort niet bij de huidige maatschappij. Dat leg jij jezelf op. Die laat je je opleggen door je baas, je familie, je vrienden. Je wilt aan ieder’s verwachtingen voldoen. Wij hebben dat dus losgelaten en damn, dat is fijn! En dat kan jij ook.

3.Ik vind werken veel te leuk!

Top. Wij namelijk ook. Ons idee is helemaal niet om perse minder te gaan werken. Dat kan, als je dat wilt. Het idee is vooral om je werk beter in je leven te laten passen. Zodat je niet om 7 uur ‘s ochtends de deur uit hoeft te rennen naar je baas, en ‘s avonds 7 uur de sleutel weer in het slot te steken. Tenzij je dat ziet als je ideale daginvulling ziet. (wat wij ons niet voor kunnen stellen.)

Heb je andere redenen om te denken dat jij dit leven niet kunt bereiken? Een leven dat geen ratrace is, laat het ons dan weten. (mailen kan naar: redactie@antiratrace.nl) dan kunnen we die vast ook ontkrachten. Want iedereen kan dit. Ik heb ooit 30 paar schoenen en ik kon zelfs mijn materialisme loslaten voor een relaxter leven. Laat dat een burger dan maar moed geven.

Liefs, Renée